Voorbereiding

Minstens zo belangrijk als het sollicitatiegesprek zelf is de voorbereiding op een (eventueel) sollicitatiegesprek.

Wat kun je zoal doen om te zorgen dat je goed voorbereid voor de dag komt?

1.Voorbereiding
Hoe meer je van het bedrijf of de organisatie weet waar je gaat solliciteren, hoe groter de kansen zijn om uitgenodigd te worden. Dan kun je in het gesprek ook gerichter informatie geven over jezelf, de juiste vragen stellen en laten zien dat je kennis van zaken hebt. Dat betekent vooraf wel moeite doen om informatie te verzamelen over het bedrijf. Op het internet, door langs te gaan als ‘undercover-klant’, door je te verdiepen in de werknemers en door in je omgeving te vragen of er kennissen zijn die je meer kunnen vertellen.

2. Motivatiebrief en curriculum vitae
Een standaard sollicitatiebrief is als vissen zonder aas. Het is juist belangrijk om op te vallen, om het anders aan te pakken. Gebruik al je creativiteit door je te onderscheiden. Laat zien dat je uniek bent en breng alles wat je anders maakt dan alle andere sollicitanten onder de aandacht in een cv die vooral vooruit kijkt.

En om nét dat beetje extra te geven, kun je natuurlijk ook van alles doen met de bezorging van je cv en motivatiebrief. In de brievenbus belandt uw pakketje zo op de – vaak al enorme – stapel en hetzelfde geldt voor de mail. Maar als je eruit wilt springen, bedenk je iets buitengewoons. Iets dat opvalt, maar toch zo dat je wel serieus genomen wordt, zodat de werkgever denkt: ‘Iemand die zo creatief is en er zoveel voor over heeft om bij ons te willen werken, dat is een serieuze kandidaat.’