Solliciteren met cupcakes

Stel je voor. Je krijgt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, en die blijkt precies op je verjaardag te zijn. Dan kun je denken “Dat is toevallig!”, naar het gesprek gaan en er verder geen aandacht aan besteden. Je bent jarig. Nou en? Of … je denkt in mogelijkheden en doet als Joyce.

De keuken in

Toen Joyce werd uitgenodigd voor een gesprek op haar verjaardag, dacht zij: “Daar moet ik iets mee.” De zelfgebakken cupcakes die ze meebracht naar het gesprek vielen goed in de smaak, zowel letterlijk als figuurlijk. Niet dat de traktatie doorslaggevend was, maar door deze actie viel ze wel op tussen de andere sollicitanten en ze werd onthouden. Ze kreeg de baan. Inmiddels werkt ze al jaren met veel plezier bij deze werkgever.

Op de kaart gezet

Mogelijkheden zien in een huidige situatie en daar gebruik van maken. Het is één van de sterke punten van Joyce en daarom is dit initiatief precies een actie die je van haar kan verwachten. Ook in haar werk pakt ze regelzaken snel op en daarbij gaat zij voortvarend te werk.

Met haar cupcakes heeft Joyce laten zien dat zij deze eigenschappen in huis heeft, en niet alleen dat. Het toont ook lef en creativiteit. En welke werkgever wil er nu niet een handige Tinus die buiten de kaders kan denken?

Positief opvallen, simpel en effectief

Zo zie je dat baanbrekend solliciteren niet altijd een actie hoeft te zijn die de kranten haalt en viraal gaat op sociale media. Kleine gebaren kunnen ook een groots effect hebben.

Tips: Actualiteit verwerken in je sollicitatie

Tip 1:

Jarig ben je maar één keer per jaar, maar er zijn andere manieren om de actualiteit te verwerken in je sollicitatie. Iets verfrissends meenemen tijdens een hittegolf bijvoorbeeld?

Tip 2:

Denk goed na over de link die je wilt leggen met één of meer eigenschappen die voor de functie gevraagd worden. Zorg dat je je verhaal paraat hebt.

Tip 3:

Een klein, sympathiek gebaar dat inspeelt op de actualiteit is effectief als het om een gebeurtenis gaat waar je niet omheen kunt. Ga dus niet al te geforceerd naar een reden zoeken. Trakteren omdat de Amerikaanse grondmarmot weer uit zijn winterslaap is ontwaakt zal eerder irritatie wekken dan indruk maken.

Hulp nodig?

Heb je zelf een leuk idee en wil je daar met mij over sparren? Bel me dan gewoon even. Van creatieve ideeën word ik altijd blij. Doen hoor!