Creatieve sollicitatietips

Baanbrekende hulp bij het solliciteren? Hoe pak je het aan?

Met Baanbrekend naar (ander) werk zet ik mensen in beweging om op zo’n manier te solliciteren, dat ze uiteindelijk hun droombaan vinden. Centraal daarbij staat een ding: positief opvallen. Dat kan door een originele sollicitatie, slimme sollicitatievragen of een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Ik help je graag op weg.

Van opvallende, originele en creatieve sollicitaties word ik vrolijk. Zoals ik al eerder heb genoemd, vallen originele sollicitaties (bijna) altijd veel meer op en vergroten ze de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Hieronder heb ik een paar leuke voorbeelden van originele sollicitaties verzameld:

1. Originele sollicitatie als horecatrainer
“Ik zag de vacature waar een inspirerende trainer voor de horeca werd gevraagd. Dat ben ik dacht ik meteen. Na mijn gedegen voorbereiding heb ik een dienblad gekocht en daar een fles wijn en 2 glazen op geplakt. In het ene glas mijn motivatiebrief en in het andere mijn curriculum future (cf). Deze heb ik langs gebracht en toen ik voor de deur stond was de eerste reactie: “Wat bijzonder, zullen wij meteen maar een afspraak voor een gesprek maken?” En daar was het mij natuurlijk om te doen.”

2. Opvallende sollicitatie bij een makelaar
Annemarie ging naar een vacaturebeurs en wilde opvallen. Ze heeft bij de makelaar een bord gehaald en haar cv en enkele andere gegevens op gezet. Toen ze in de trein naar Utrecht zat had ze al leuke gesprekken met medereizigers. Op de beurs uiteindelijk trok ze de nodige aandacht met haar bord. Omdat Annemerie pro-actief werd had ze binnen 3 maanden een baan.

Een net zo belangrijke sollicitatietip om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden: zoek de overeenkomsten met het bedrijf waar u solliciteert of de werkgever. Volg seminars, lees vakliteratuur en probeer je alvast zoveel mogelijk in te leven in de baan. Als je dan op gesprek komt, merkt de werkgever direct dat je de ‘taal’ spreekt. Zo ben je als gesprekspartners op elkaar afgestemd en dit vergroot de kans op een baan Extra sollicitatietip: neem tijdens het sollicitatiegesprek (ongeveer) dezelfde lichaamshouding aan als die van de ander.

Een van de belangrijke sollicitatietips die ik sollicitanten altijd probeer mee te geven, is ‘Weg met de gebaande paden’. Sla eens een nieuwe, andere weg in, doe dingen eens anders dan je altijd doet. Want als je altijd hetzelfde doet, krijg je iedere keer hetzelfde resultaat. Probeer en durf het ook eens anders te zien en te doen. Verras jezelf en je omgeving, daar gaat het om!

Durf ook risico’s te nemen. Want welk risico loop je nu eigenlijk in een sollicitatietraject? Dat je misschien niet wordt aangenomen is natuurlijk jammer, maar die kans loop je ook als je geen risico’s durft te nemen. Lef hebben en ergens vol voor gaan levert meer resultaat op dan in de pas blijven lopen.

Als sollicitant is het vooral heel belangrijk om op te vallen, anders is alle moeite die u in uw sollicitatiebrief en cv heeft gestopt voor niks geweest. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Toch blijft het lastig: hoe val je nu op een positieve manier op tussen alle andere sollicitanten?

Met Baanbrekend naar (ander) werk houd ik als sollicitatietrainer je graag een spiegel voor, om vanuit dat perspectief met je mee te denken. Ik help je graag om (meer) op te vallen en bij de volgende sollicitatie positief te verrassen. Aan jou de keus: durf je je kop boven het maaiveld uit te steken of stop je je kop liever in het zand?

Vaak is is het heel prettig om volgens vaste patronen te handelen: zonder erover na te denken, doe je automatisch al van alles. Toch is het in nieuwe situaties, bij sollicitaties bijvoorbeeld, vaak beter om van deze patronen los te komen.

Oefen daar alvast mee in uw dagelijkse bezigheden. Dat kan zelfs door de gewoonste zaken eens anders aan te pakken. Verras jezelf, doe eens iets geks om uit die dagelijkse ‘sleur’ te komen. Hieronder vind je vier korte voorbeelden, maar je kunt ze natuurlijk ook helemaal zelf verzinnen:

1. Loop voor het ontbijt een kwartiertje buiten rond, ongeacht het weer. Groet iedereen onderweg, of je ze nu kent of niet. ‘Goedemorgen!’ Doe dat een week lang en noteer wat je opvalt.

2. Schrijf elke dag op welk gedrag van jezelf een goed gevoel opleverde, een hele week lang. Wat valt op?

3. Vraag je vrienden drie goede eigenschappen op te noemen en drie ontwikkelpunten. Van de eerste drie kun je lekker genieten, de andere drie zijn aanleiding om eens uit dat patroon te stappen.

4. Neem in het verkeer eens een andere route. Kijk eens om je heen, in plaats van dat je probeert zo snel mogelijk van A naar B te komen.